BIKAN
 
Resor med mervärde Upplevelser för alla

Vi åker till utvalda platser i Europa.
Omväxlande och med allt från enkla till avancerade turer.
Upplevelseresor - Start  

Reserapport från Mosel oktober 2011

 
 

Skidresor

 

Hej, tack för en underbar och rolig resa
(mycket skratt). Här kommer lite minnen från vår fantastiska resa.

 

En illustrerad reseberättelse
av Kenneth Strind

 

 

 

 

Tillbaka

Vandringsresor
Cykelresor
 
 
 
Vinresor
Resmål
Reseberättelser
 

 

Dag 1.

Vi var tre par som träffades på Landvetter på förmiddagen torsdagen den 20 oktober. Det var första gången vi sågs och alla såg fram emot några mysiga dagar i Moseldalen. En öl och en Jäger på Landvetter satt perfekt, likaså vinet på planet på väg till Frankfurt. Vi var ca 1,5 timmar försenade pga. dimma i Frankfurt, men vad gjorde det, vi bara njöt.

Väl framme i Frankfurt så mötte Håkan upp oss och körde oss sedan direkt till vår inkvartering i Piesport/Mosel, en resa som tog ca 2 timmar. Där blev vi varmt välkomna av Eva och av värdparet som har ett litet smultronställe där vi skulle bo tre nätter.

Efter en snabb incheckning så träffades vi allesammans i en liten lokal i anknytning till boendet, förväntansfulla gäster och ett sprudlande arrangörs par. Nu blev det vin, presentation av gästerna, information om vad vi skulle göra mm. En härlig start på semestern.

På kvällen hade Håkan o Eva bokat bord för oss alla på en av de lokala restaurangerna. En typisk tysk restaurang som serverade hur mycket mat som helst. De flesta beställde någon form av fisk eller schnitzel medan Tomas såg ut att äta en hel knäskål. Vi avslutade sedan med ytterligare vin och gemenskap vid vår inkvartering innan vi drog oss tillbaka för välbehövlig sömn och vila.

Tips: Se till att vara riktigt hungriga på kvällen för det snålas inte med maten på restaurangen.

 

 

 

 

Dag 2.

Efter en välbehövlig natts sömn träffades gänget kl.08.00 för en gemensam frukost. Efter frukost skjutsas vi till ett ställe där cyklar stod till vårt förfogande. Det var en ganska kylslagen morgon så vi var rätt välklädda. Vi äntrade våra Mustanger och gled långsamt iväg efter Moseldalen med Bernkastel som slutmål, en tripp på ca 20 km.

Knappt halvvägs cyklade vi upp till en av de vackra byarna för att fika, nåja, försök att fika. Vi var något tidigt ute och ingenting var öppet. Det vara att slänga sig på cykeln igen några km tills vi äntligen hittade ett öppet fik, eller rättare sagt de öppnade tidigare när de såg oss. Vackert! Till kaffet så överraskades vi dessutom med en härlig snaps.

Cykelturen fortsatte i samma behagliga tempo (detta är semester) ända tills en av deltagarna (jag) fick punktering. Ett telefonsamtal, en cykeltransport och allt var fixat igen. Strax var vi framme i Bernkastel

I Bernkastel fanns det utrymme för ett par timmars egen tid att använda till t.ex. shopping, promenad, lunch mm. Vilken vacker stadskärna!

Efter några öl och en soppa så träffades gänget på torget i Bernkastel för att gemensamt cykla ”to the Doctor cellar” för vinprovning. Vi möttes upp av en elegant herre som definitivt inte köpt sina kläder i Ullared nämligen ägarenen fantastisk och entusiastisk herre som verkligen såg ut att leva livets glada dagar.

Tips: Se till att blåsan är tom! Någon toa finns inte hos ”Doctorn” vilket några av oss snabbt uppdagade. Problemet löstes med en rask promenad till en restaurang några 100 m bort och 2 Euro fattigare.

Erik slussade oss världsvant in i vinets hemligheter och vi fick lära oss allt om Classic, Kabinett, Spätlese, Auslese och Beerenauslese. Vilken show och vilken elegans.

 

Efter vinprovningen var det åter dags för toabesök på först bästa restaurang där vi även sköljde ner allt vin med en Irish Coffe. Sen fanns det ytterligare lite tid över för shopping innan vi hämtades upp för transport (buss) tillbaka till Piesport. Skönt, för lite ömt var det på känsligt ställe för den ovane cyklisten.

Efter en härlig dusch så promenerade vi ner till Restaurang Vinoteket för en gemensam middag. Nu blev det mycket vin och mycket god mat med poängteringen mycket, trots att vi halverade biffarna från 350 gr till 175 gr.

Ännu en härlig dag och afton med ett glatt gäng som avslutades på en lokal pub med några öl vars ägare undrade vad som ”katten” släpat in. Inget ”hålligångställe” för turister men billig öl.

Tips: Kolla så att inte elementen på rummet stängts av.

Dag 3.

Sovmorgon (skönt)! Frukosten serverades kl.09.00 och vi fick även efter frukost lite tid för oss själva innan vi blev upphämtade med traktor och släp kl. 11.00, ännu en kylslagen morgon men solsken. Denna dag var vi helt och hållet i värdfamiljen händer.

Vi gjorde en fantastisk resa mellan vingårdarna och kullarna medan vinmakaren berättade om livet på landet. Här saknades ingenting, fantastik utsikt, inspirerande guide, obegränsat med vin (eget förstås), många stopp inramad med en utsökt hemlagad lunch som vi serverades i det gröna och givetvis, mer vin.

Väl hemma på gården igen så fikade vi i trädgården i strålande solsken innan det var dags för ett par timmars vila, eller vad man nu ville göra. På kvällen träffades vi åter igen för en gemensam hemlagad middag , en enkel men smakfull anrättning.

Efter avslutad middag var det dags för vinprovning då vi fick provsmaka gårdens hela sortiment samt besöka familjens vinkällare. Det blev mycket vin, många härliga skratt och ganska sent i säng.

En mycket lyckad dag som hade allt!

Dag 4.

Oj vad tiden går fort, sista dagen med gänget men än fanns det mycket kvar att uppleva. Efter frukost promenerade vi ner genom byn mot de gamla romerska vinkällarna där dagens värd skulle möta upp oss. Han körde i fatt oss redan på vägen dit, hälsade oss välkomna och berättade om alla översvämningar som drabbat trakten samtidigt som det bjöds på extra stark Brandy.

Vi kollade in den romerska vinkällaren och vandrade sedan vidare bland vingårdarna innan vi kom fram till residenset där det åter blev vinprovning. Detta var verkligen vinprovning…. Det ena glaset efter det andra, den ena sortens vin efter den andra, hick… Vi besökte givetvis också vinkällaren där vi smakade ännu mer vin. Utan att överdriva kunde vi konstatera att även vinmakaren blev lite påverkad.

Efter en mycket annorlunda vinprovning promenerade vi en bit innan det var dags för lunch. Ett kanonställe! Vilken mat och ölen satt som en smäck. Efter avslutad lunch promenerade vi tillbaka till vingården vi bodde på där vi avslutade med ytterligare lite vin innan vi kördes till Frankfurt och flyget till Göteborg.

Sammanfattning:

Det var en mycket bra sammansatt och avkopplande resa i ett lugnt och härligt tempo. När det gällde vinprovningarna så var det helt fantastiskt att få träffa tre så olika karaktärer. Den världsvane och lyxiga Erik i all sin prakt, den underbara Elmer som pratade hellre än bra, på eget språk (tyngelska) och helst med damerna, till den lille alldaglige vinbonden  som inte hade samma look som Erik men som fixade allt på gården.

 

Ett stort tack till de fantastiska vinmakarna, till Håkan o Eva samt till alla goa medresenärer.

Stina & Kenneth

 

 

Alla bilder är tagna under resan, de flesta av Kenneth och Stina.

Dessa sidor kan (förhoppningsvis, det brukar oftast funka) skrivas ut om du väljer liggande utskrift under "Arkiv"; "Skriv ut..."

Tillbaka